Oi, kumartukaa jalkojeni juureen! Olenhan sentään ensimmäinen ihminen täällä Virossa, joka on kutonut Saori-kankaan (näin sanoivat minulle oppikeskuksella, kun kankaani tuli valmiiksi, mutta ei liene kuitenkaan totta)... :D

422157.jpg   422223.jpg
Saori on japanista lähtöisin oleva kudontatekniikka, joka kaikessa sallivuudessaan on erittäin terapeuttinen työskentelytapa. Se on myöskin eräänlainen elämänfilosofia, perfektionismin ja suorituskeskeisyyden vastakohta; siis täydellisen rentouttava kokemus länsimaiselle hätähousulle ja touhottajalle!

422156.jpg
Saorissa kaikki on sallittua, paitsi turha stressaaminen ja täydellisyyden tavoittelu! Materiaalit voivat olla mitä tahansa, kunhan ovat pehmeitä ja sellaisia, jotka miellyttävät itse kutojaa.

422175.jpg
Virheitä ei tarvitse välttää, niitä on suorastaan hyvä tehdä! Ja ns. tyhjät kohdat ovat työn hyve; mitä enemmän niitä on, sitä parempi.

422182.jpg
Mihin Saori-kankaita sitten käytetään? Seinävaatteiksi (kuten yllä), vaatteisiin, laukkuihin, hattuihin, mihin tahansa...

422186.jpg
Saorin perusajatus "Antaa kaikkien kukkien kukkia" antaa kutojalle vapauden toteuttaa itseään juuri hänelle itselleen sopivalla tavalla; kukaan ei voi tulla sanomaan mikä on oikein, mikä väärin. Saori tekniikkaa varten on olemassa pienet, kokoontaitettavat kangaspuut, mutta tavallisillakin kangaspuilla Saori onnistuu.

Opin Saori-tekniikkaa työharjoittelussani kehitysvammaisten nuorten oppikeskuksessa. Oppikeskuksen pari opettajaa olivat syksyllä Japanissa oppimassa Saoria ja kun pari viikkoa sitten Saoripuut saapuivat taloon, ovat kaikki ne olleet kovassa käytössä. Saori on erittäin hyvä tekniikka kaikille, eikä vajaakuntoisuudesta tai toimintarajoitteisuudesta ole haittaa.

Olen niin innoissani tästä(kin) tekniikasta, että haluaisin heti miten koota omat kangaspuuni ja alkaa töihin!